czwartek, 5 czerwca 2014

Azjatycka kuchnia w Polsce

    Nasza polska kuchnia wcale nie okazuje się prostym pomysłem na taki punkt gastronomiczny, jak restauracja. Warszawa, jak długa i szeroka, usłana jest wieloma restauracjami, knajpami i kawiarniami. Co ciekawe, nie licząc najbardziej popularnych pizzerii, coraz więcej powstaje nie wcale lokali serwujących polską kuchnię. Na każdym kroku spotkać można restaurację chińską, włoską, japońską czy turecką... Nie trzeba wybierać się na drugi koniec świata, aby spróbować np. smaków Azji, tym bardziej, że obecne na rynku restauracje, często prowadzone są przez rodowitych mieszkańców danego kraju.

     Kuchnia azjatycka to pojęcie dosyć ogólne, dotyczy bowiem kuchni wielu krajów azjatyckich. Dla wielu osób, kuchnia azjatycka kojarzy się tylko z Chinami lub Japonią i coraz powszechniejszym w Polsce - sushi. A istnieje przecież również kuchnia wietnamska, tajska, indyjska, koreańska itd. Każda z nich zasadniczo różni się od siebie, jednak wspólnym mianownikiem na pewno pozostaje to, że są to zdrowe potrawy.

    Optymistycznym faktem jest to, że odpowiadając sobie na pytanie "Czy jest w Polsce smaczna, prawdziwa i godna polecenia azjatycka restauracja?" Warszawa mówi zdecydowanie "tak"!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz